VELKOMMEN TIL STEINKJER KULTURNÆRINGSKONFERANSE 7.-8. NOVEMBER!
INSPIRASJON - NETTVERK - INNOVASJON
På denne årlige konferansen skal vi øke kjennskapen til og kunnskapen om kulturnæring.
TORSDAG 7. NOV.
FROKOSTSEMINAR: Om fortelling, galskap og verdiskaping i Bergen – Hva kan Steinkjer lære?
TID: 07.30-09.00 STED: InnoCamp - Origo
Ole Hamre er musiker, komponist og konseptutvikler/ kunstnerisk leder for scenekunstprosjektet Fargespill som har utviklet seg fra en enkeltstående forestilling til en nasjonal kulturinstitusjon på avdelinger i 25 byer og kommuner, og OiOi-festivalen, Festspillene i Bergen sitt utendørsprogram i mange år. Han er også en etterspurt foredragsholder i nærings og kulturlivet blant annet som fast innslag gjennom 10 år på det internasjonalt anerkjente lederutviklingsprogrammet, Solstrandprogrammet.
Hvorfor HVORFOR?
Hvem, hva, når og hvordan fungerer fint. Men skal du få folk med på laget er det ingenting som slår HVORFOR.
Ole Hamre viser på sin høyst originale måte, gjennom konkrete erfaringer, syngende flyvertinner, mishagsytringer fra Nordmøre, musikk og video hvorfor fortellingen om hvorfor er så essensiell i konseptutvikling.
Vi samarbeider med Steinkjer Næringsforum. For å kunne bestille riktig mengde frokost og unngå matsvinn: MELD DEG PÅ HER
TORSDAG 7. NOV.
TID: Kl. 1000-1530 STED: Elvesalen, Steinkjer Kulturhus
KULTURNÆRING - ER BYGDA DEN NYE BYEN? FRA MAKRO .....
10.00 -10.30 Fortellinga om Irland: Det irske brandet med tradisjonskultur, Riverdance og puber... Hvordan er det bygd opp over tid?
Dublin-fødte Tom Sherlock har jobbet i musikkbransjen på heltid siden 1982 da han begynte å jobbe hos det ledende irske folkemusikkselskapet, Claddagh Records. Han bidro til å etablere Claddagh som en av verdens største distributører av tradisjonell musikk og åpnet opp mange nye internasjonale territorier for plateselskapet og dets artister.
10.30 - 10.45 Folkedans som klubbing - hva skjer på Grunerløkka?
Tuvas blodklubb har klart kunststykket å snu opp-ned på Oslos urbane natteliv med reindyrka folkedans og slåttespel: Stadig nye publikumsgrupper trekker til klubbkonseptet i Riksscenens kjeller, der Tuva Syvertsen er ikonisk kurator. Blodklubben er blitt både et undergrunnsfenomen og et flaggskip for Riksscenen. Riksscenens direktør Ane Carmen Roggen deler erfaringer.
Roggen er direktør ved Riksscenen i Oslo, som er nasjonal scene for norsk og internasjonal folkemusikk og folkedans. Hun har master i musikkvitenskap og bakgrunn som utøvende artist, bl.a. i vokalgruppen Pitsj. Hun har tidligere jobbet i flere år som produsent i Rikskonsertene, og har bred bakgrunn og kompetanse fra musikklivet både som musiker og arrangør.
10.45 - 11.00 Seersuksess for NRK TV-serien Trollstemt!
I 2023 kom dokumentarserien Trollstemt på NRK. Serien tok for seg både de historiske linjene, men også den moderne tolkningen, av den eldste og mest tradisjonsrike musikken i Norge. Omtalen og ringvirkningen serien fikk skapte stor blest rundt den spennende utviklingen innen folkemusikkfeltet.
Produsent for serien, Fredrik Horn Akselsen fra Tønsberg, er en norsk regissør og forfatter. Akselsen er utdannet regissør fra NTNU i Trondheim og QUT i Australia. Han har laget en rekke norske og internasjonale dokumentarfilmer, samt skrevet flere bøker.
.... TIL MIKRO
11.00 - 11.10 Suksess-sangen Æ e Trønder. Har sangen og initiativet endret omdømmet til fylket i etterkant? Ved Narve Nordmeland, som ledet infoavdelingen i Trøndelag fylkeskommune da det skjedde.
11.10 - 11.20 Stories fra Trøndelag - vil det skape økt vekst? Møt Christian Wee, daglig leder for Proneo, tidligere direktør på Falstadsenteret – styreleder i Stiftinga Hilmar Alexandersen
11.20 - 11.30 Framtidshistorier - skapt av biografi og eventyr, ved Johan Einar Bjerkem gründer og dagleg leder for Stiftinga Hilmar Alexandersen og eier av Kulturgården Bjerkem
11.30 - 11.40 Verdier langs vegen - ved Torgunn Sollid-Bolås, seniorrådgiver, SINTEF
11.40 - 12.00 Diskusjon og oppsummering ved Johan Einar Bjerkem
12.00-13.30 Lunsj med forestillinga Gjendine og Jørgine
INDUSTRIALISERING AV KULTURNÆRINGA
13.30 - 14.10 Vegkart for kreative næringer - Fra festtale til handling. Ved Rihannon Hovden Edwards, bransjedirektør kultur og opplevelser i Virke.
14.10 - 14.20 Kulturnæringa i fylkeskommunen ved Richard Kvarving Susegg og Birgitte Skjørholm Dillan
14.20 - 14.30 Breidablikksatsinga - et mulighetsrom
Et tomt kafelokale på Nordsia i Steinkjer ble et mulighetsrom. Daniel Ballo Lindseth forteller om prosessen så langt, og hvordan Kollektivet Breidablikk kan bli den åpne, lyse og glade samfunnsbyggeren og møteplassen som samler Steinkjerbyggen, ny som gammel.
Steinkjergutten Daniel er gründer og grunnlegger for firmaet Gjev & Co. Han har en bred og allsidig bakgrunn innenfor salg og markedsføring.
14.30 - 14.40 Initiativ for å samle frie kunstnere i Steinkjer
Mari Angell er dansekunstner med base i Steinkjer, Norge. Hun jobber med ulike prosjekter innen dans, og har god erfaring med undervisning, koreografi for teater og musikaler, dans i skolen, og som både danser og koreograf i det frie feltet. De siste årene har hun gjort et til to prosjekter i året, utenom den faste jobben som dansepedagog ved Steinkjer Kulturskole.
14.40 - 14.50 Digital formidling av kulturarv: Hva skjer i Steinkaret framover? Ved Nina Fjelnset, adm. direktør ved Able Magic.
Nina jobber i ablemagic i Trondheim. Able Magic skaper digitale og fysiske opplevelser i rommet og for skjermen. De lager alt fra immersive rom og utstillinger til apper og nettløsninger.
14.50 - 15.00 Om kulturhus og verdiskaping - Huset i bygda og Hilmar Året Rundt ved Magni Hjertenes Flyum
15.00 - 15.30 Diskusjon og oppsummering ved Terje Tranaas
FREDAG 8. NOV.
FROKOSTSEMINAR: Minoritetskulturens påvirkning på majoriteten TID: Kl. 07.30-09.00 STED: Elvesalen, Steinkjer Kulturhus
07.30 - 08.00 Prosjektet Arv på reise: Om minoritetskulturens påvirkning på majoritetskulturen. Nå har vi holdt på i ett år, hva har skjedd? Svein Karlsen intervjuer Holger Gustavsen og Mary Barthelemy. Kari Hustad bidrar med erfaring og refleksjon knyttet til intervju som metodikk.
Svein Karlsen er økolog og pensjonert miljøforvalter med stor interesse for tradisjonsmusikk og lokalhistorie. Han møter Holger H Gustavsen som er leder i Taternes Landsforening og Mary Barthelemy, musiker i blant annet Dalakopa, forfatter av bl.a. boka ”Spellmann på dromen: På sporet av den legendariske spellmann Fant-Karl”.
08.00 - 08.15 Dokumentasjonsarbeid i form av intervju. Bjørn Enes, grunnlegger av Memoar, tidligere jernarbeider og journalist med et brennende engasjement for feltet muntlig historie, snakker om dokumentasjonsarbeid i prosjektet Arv på reise. Han vil snakke med Lasse Johansen fra Ole Ivars om erfaringer fra arbeidet og prosessen de har vært igjennom.
08.15 - 08.25 Reisendes kultur og bosetting i Jâmtland og Hârjedalen i forrige århundre. Ved Ola Hanneryd, museumssjef på Hârjedalens Fjâllmuseum. Deltager i Interregprosjektet "Verdier langs Vägen". Härjedalens Fjällmuseum drev i årene 2015-2017 projektet ”Romska spår – tillgängliggörande av vägar, platser, berättelser”, som hadde som mål å rette oppmerksomhet mot steder knyttet til romsk kulturhistorie i Jämtland og Härjedalen. Steder med romtilknytning ble notert og tilgjengeliggjort digitalt og i boka «Spor etter rom og reisende – i Jämtland og Härjedalen». Prosjektet fremhevet romfolkets underordnede posisjon i historien til regionen.
Ola Hanneryd er museumssjef ved Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen og kommuneantikvar i Härjedalen kommune. Han har tidligere arbeidet som assisterende fylkesantikvar i Jämtlands län og som bygningsamtikvar hos L Markström Bygg- & Restaureringskonsult AB.
08.25 - 08.40 En kommentar til tidligere innlegg: Minoritetens påvirkning på majoriteten, sett fra et samisk perspektiv. Ved museumsdirektør Birgitta Fossum ved Saemien Sijte.
08.40 - 08.45 Oppsummering og avslutning fra Svein Karlsen
Kaffe og mingling.
TID: Kl. 10.00-15.30 STED: Elvesalen, Steinkjer Kulturhus
HVORDAN ARRANGEMENTER OG FESTIVALER SKAPER NÆRINGSUTVIKLING
10.00 -10.15 Ringvirkningsanalysen og kvalifiseringsstøtte.
Hva har skjedd, og hva er planene framover? Hvilke ringvirkninger har ringvirkningsanalysen hatt?
Hans Jørgen Støp er førsteamanuensis i musikkproduksjon ved Institutt for musikk og Institutt for film/TV/spill og underholdning ved Nord universitet. Han ledet arbeidet med Ringvirkningsanalysen: Kulturarrangementer: Økosystem, innovasjon og verdiskaping i 2023 i samarbeid med Explorative AS og Arrangørnettverket Trøndelag. Han har også lang erfaring med å lede arbeidspakker i ulike EU Creative Europe-prosjekter som Musika Peripherika og BELEM. Kunstnerisk er han mest kjent som sanger/komponist/produsent i det Spellemannprisvinnende bandet Locomotives. Han kombinerer sin praktiske kunnskap om den profesjonelle kulturbransjen med en akademisk innfallsvinkel som forsker og underviser ved Nord universitet.
10.15 - 10.45 Elden – hvordan skape bærekraftig vekst sammen andre.
Siri B Gellein er daglig leder i Elden på Røros. I dag er spelet et av Norges største med nærmere 12 000 publikummere og 11 millioner i omsetning.
De frivillige er selve bærebjelken i utendørsteatret. Lokalsamfunnet og næringslivet har et sterkt eierskap til Elden. Fornyelse og utvikling er nøkkelord for å forstå suksesshistorien om teatret som feiret 30 år i 2024
11.00 - 11.15 Hvordan har Kulturhuset og andre store arrangementer endret Steinkjer? Ved leder for Kulturkvartalet Gunnhild Teltli
11.15 - 11.45 Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Frosta kommune med - utviklingsplaner mot 2030.
Ved prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030 Borghild Lundeby og kommunedirektør i Frosta kommune, Endre Skjervø.
Borghild Lundeby leder sekretariat Nasjonaljubileet 2030, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, en del av Museene Arven. Hun skal snakke om hvordan Stiklestad arbeider strategisk i skjæringspunktet kultur og næring fram mot Nasjonaljubileet 2030.
Borghild er sivilingeniør industriell økonomi, men har jobbet som prosjektleder i kultursektoren hele livet; alt fra Norsk Revyfaglig Senter på Høylandet til Den kulturelle skolesekken. Hun har jobbet med ulike utviklingsprosjekt på Stiklestad i 15 år og har vært prosjektleder for Nasjonaljubileet 2030 siden 2017.
11.45 - 12.00 Diskusjon og oppsummering
12.00 - 13.00 Lunsj og mingling.
OPPLEVELSESNÆRINGEN SOM ATTRAKTIV OG BÆREKRAFTIG STEDSUTVIKLER
13.00 - 13.15 Trender og utviklingsbehov i opplevelsesnæringen, ved Karin Fuglem i Trøndelag Reiseliv. (Involvering av gjesten i opplevelsen, hva trenger vi levere til turoperatører og incomingagenter, hva skjer med programutvikling og booking hos turoperatører/incoming, helhetlig tenking rundt opplevelsesnæringene)
Karin Fuglem har lang fartstid i trøndersk reiseliv, og jobber nå som prosjekt- og utviklingsansvarlig i Trøndelag Reiseliv. Har store ambisjoner for Trøndelag som reisemål, og har ansvar for ulike prosjekter, kurs og kompetanseheving, bærekraftsarbeid, er prosjektleder for Trøndersk Opplevelseskonferanse, og har jobbet mye med internasjonalt salg.
13.15 - 13.45 Designdrevet utvikling av opplevelsesnæringen.
Hvordan jobbes det i region Jämtland Härjedalen? Karolina Nätterlund i prosjektet Samspel forteller.
Karolina Nätterlund er Enhetschef för Kulturutveckling, Region Jämtland Härjedalen, tidlegare Verksamhetsledare för Designcentrum, Region Jämtland Härjedalen. Civilingenjör i teknisk design.
13.45 - 14.00 Kulturminnemiljø som ressurs for attraktiv og bærekraftig stedsutvikling. VI I LAG - samarbeid for utvikling av Trehusbyen Levanger. Ved Byantikvar/ Sivilarkitekt MNAL Tove Nordgaard i Levanger kommune
14.15 - 14.30 Prosjekt Bærekraftige opplevelser på Innherred ved Elin Sofie Lorvik, Tindved kulturhage.
Elin Sofie Lorvik er prosjektleder i næringshagen Tindved Kulturhage. Hun kommer og forteller om prosjektet «Bærekraftige opplevelser Innherred» som er støttet av Trøndelag Fylkeskommune. Hvordan skal vi lykkes med reiseliv og opplevelsesnæringen i fremtiden? Hva er egentlig workation og hvordan kan det gi flere overnattingsdøgn i vår region? Og de internasjonale gjestene – hvordan skal de komme seg rundt til grisgrendte strøk uten bil og førerkort?
14.30 - 14.45 "VILJE TIL Å SKAPE" Lise Brissach og Astrid Skogseth ser på lysende reinsdyr som produktutviklingsresidens.
I forkant av Hilmarfestivalen inviterte vi de anerkjente kunstnere og dukkemakerne fra Thingumajig Theatre fra West Yorkshire i England til å undervise ti kunstnere (fra ulike land) i et to ukers kunstneropphold i de nedlagte lokalene til den gamle brannstasjonen i Steinkjer. I løpet av to uker bygde kunstnere to fire meter høye reinsdyr-dukker. Det var i tillegg flere workshops der barn, unge, flyktninger og andre lagde egenskapte lanterner. Sammen med reinsdyrene deltok de i en spektakulær lysvandring og gratis lys-konsert på Torget, som åpnet Hilmarfestival 2023. Vi hadde et stort og ambisiøst mål; Å bygge bro mellom mennesker, ulike kulturer og kunstformer. Og at de store reinsdyrene – kunstverkene – skulle møte og være i en dialog med innbyggerne. Kunstner Lise Brissach og tidligere festivalsjef Astrid Skogseth tar en samtale om hvordan det gikk med prosjektet. Var ambisjonene for prosjektet vel store? Var det vilje til å skape?
14.45 - 15.00 Levende laboratorium - et system for forskning og nyskaping, ved innovasjonskonsulent og forsker Grete Waaseth
15.00 - 1515 Diskusjon og spørsmål
15.15 - 15.30 Oppsummering av avslutning ved Visit Innherred - Anne Haga