HILMARFESTIVALEN 2022

I NOVEMBER – EN UTVIDET UKE MED HILMARFESTIVAL FOR HELE FAMILIEN

Kulturarvsfestivalen Hilmarfestivalen i Steinkjer bygger på arven etter felespilleren og entertaineren Hilmar Alexandersen fra nettopp denne byen. Festivalen starter med et brak fredag 4. november. Terje Tranaas, produsent for Hilmarfestivalen sier:

– Her leveres et bredt program i en utvidet uke. Noe for enhver smak! Og du kan velge alt, eller bare deler. Det blir bestillingsverk med Marja Mortenson og Daniel Herskedal, det blir etter-jobben-konserter på Kulturscenen Vårt Hjem, det blir Flere Farger for hele familien, det blir danseleik for de minste, HilmarUng for ungdommene, Odd Nordstoga kommer med fullt band, og det blir pub og dansefester på samfunnshuset i Steinkjer. Valkyrien Allstars med fjorårets Hilmarprisvinner Tuva Syvertsen kommer, Daniela Reyes, Sudan Dudan, Ævestaden, Gjøta, Sver og Snakka San som spiller på Hilmar X – veldig spennende samarbeid over landegrensene. Olav Luksengård Mjelva kommer, og Geitungen som feirer 25 år som band i år! Gladiolius Storband og Steinkjer Kammerkor, de beste kulturkreftene fra bygda Stod kommer. Og mange flere!

Les HILMARAVISA 2022 her

 

Festivalsjef Astrid Skogseth legger entusiastisk til – I tillegg til konserter, kunstutstillinger, forestillinger, litteraturprogram satt sammen av Kristofer Uppdals venner, et stort fortellerprogram og fester, så byr vi på flere kurs. F.eks. på HilmarUng får ungdom i alderen 14–26 år utforske folkemusikk og/eller -dans sammen med svært dyktige instruktører og i et kjempetrivelig sosialt miljø, og for næringslivet leverer vi kurs innen storytelling in business. Drøyt 90 arrangement fra 4. til 13. november. Velkommen skal dere være!

HilmArt er Hilmarfestivalen sitt eget kunstprogram

Foto: Roger’s Watch / Bird Whistle 2021, fra utstillinga LUFT, Jason Havneraas og Kjetil Allen Berge.

Et eget programråd utvikler og er kurator for de ulike utstillingene. Leder for HilmArt, Inger Lillesand forteller:

vi presenter kunst på nasjonalt og internasjonalt nivå i dialog med lokal skapende virksomhet. I tillegg har HilmArt et godt samarbeid med Steinkjer kunstforening, Steinkjer Kulturskole, og Steinkjer maleklubb. Under årets festival er det temaene LUFT og TEGL som utforskes, og det vil være utstillinger gjennom hele festivalen. LUFT i Studio Blikket, med Thomas Colbengtsson, Jason Havneraas og Kjetil Berge, Erlend Peder Kvam, Farhad Kalantary og Katarina Blind, blir et spennende møte mellom flere virkeligheter. TEGL en del av prosjektet Leire. Dette omhandler landskap, hus og keramisk kunst i Kulturkafeen Hegdahl-gården, om lyssetter byhistorie og teglproduksjon.

Unikt samarbeid med Steinkjer Kulturskole

Astrid Skogseth, festivalsjef for Hilmarfestivalen sier – for oss er det tette og store samarbeidet med Steinkjer Kulturskole helt uvurderlig. Vår barne – og ungdomssatsing, og satsing på mangfold og integrering hadde ikke vært mulig uten dette tette samarbeidet. Og gjennom hele skole året er det dyktige lærere fra Kulturskolen som arbeider med elevene på Steinkjer barneskole og – ungdomsskole for å finne kulturskattene som de bærer med seg i sang, rytmer, dikt, ord og toner.

 

Fortellersatsinga i Hilmar når nye høyder 

Daglig leder i Stiftinga Hilmar Alexandersen og Hilmar AS, Johan Einar Bjerkem forteller:

– Nå tar fortellersatsing virkelig av! Under årets Hilmarfestival har vi to fortellerforestillinger, tirsdag 8. og lørdag 12. november: Vi har valgt to forestillinger som begge tematiserer krig på ulike måter: Tirsdag får vi høre historia om tyskerjenta som ble satt bort til en familie etter at krigen slutta i forestillinga; «No veks der berre blomar og gras». Det er ei varm, men også rystende fortelling om ei lita jente fra Bergen.  Lørdag kommer Musikteater Unna fra Stockholm med forestillinga Balkan Epic. Tenåringssoldat, leirfange, morder, småbarnsfar og dissident: Vi følger Strahil Peev på hans voldsomme livsreise fra Pirinmakedonien gjennom den kalde krigens Europa til Norra Botkyrka, der han levde eit dobbeltliv fram til sin død. Vi møter en forteller og to musikere som spiller og syng balkansk og svensk folkemusikk med nøkkelharpe og strengeinstrumentet tambura.  Ellers blir det frokostmøte om storytelling in business, og seminar om det same, tirsdag 8. november. Det blir eventyrskrivekonkurranse, besøk av fortellere på skoler og ikke minst: Stor Fortellerbonanza lørdag 5. november på mange rom i Steinkjer samfunnshus. Der møter du fortellere fra Midtnorsk Fortellerforum og Steinkjer Fortellerforum som er nystarta. Ta med heile familien og kom!

Styreleder i Stiftinga Hilmar Alexandersen, Turid Hofstad, understreker – Festivalen løftes av en dedikert og utrolig flott gjeng med frivillige. Det er knapt mulig å forstå det arbeidet som legges ned med å rigge, pynte, sikre HMS, selge billetter, være vakter, rydde, trygge, sikre, ordne og rett og slett skape store opplevelser med høy kvalitet for oss som får ta del i arrangementene. På forhånd må vi si tusen hjertelig takk til alle dere flotte mennesker. Og vi trenger alltid flere frivillig!

 

Næringsliv og samarbeidspartnere

Festivalsjef Skogseth avslutter – Hilmarfestivalen og konsertrekka Hilmar året rundt som leverer konserter og opplevelser i hele Trøndelag, har sterke støttespillere i Norsk Kulturråd, Kulturdepartementet, Trøndelag Fylkeskommune og Steinkjer kommune. I tillegg har vi stiftere, lag og organisasjoner og næringsaktører som er dedikerte Hilmar-ambassadører og gjør det mulig å hele tiden komme opp med nye prosjekt, innovere, videreutvikle idéer, programmere og produsere konserter, fortellinger, kunstutstillinger, kurs og mye mer. Vi gleder oss til å få enda flere Hilmar-ambassadører med på laget.

 

Vi hører gjerne fra deg, og gleder oss til å se deg på Hilmarfestivalen eller Hilmar året rundt!

Festivalsjef Astrid Skogseth – astrid.skogseth@hilmarfestivalen.no

Produsent Hilmar året rundt og Hilmarfestivalen Terje Tranaas – terje@hilmarfestivalen.no

Daglig leder Johan Einar Bjerkem – johan.einar@hilmarfestivalen.no

Kulturkonsulent Elizabeth Navarro – elizabeth@hilmarfestivalen.no

Kulturkonsulent Torfinn Hofstad – torfinn@hilmarfestivalen.no

Prosjektleder Torunn Hernes Bjerkem – torunn@hilmarfestivalen.no

 

Program ble lansert 29. juni med forbehold om endringer

Bildetekster:

Odd Nordstoga: Med sekken full av både gamle og nye favorittlåter tar Odd Nordstoga turen til Hilmarfestivalen. Med seg har han sitt eminente band. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Olav Mjelva: I år er det ingen ringere enn Olav Luksengård Mjelva som skal holde Hilmarkonserten. Foto: Aron Mattson

Valkyrien: I fjor ble Tuva Syvertsen tildelt Hilmarprisen, og vi er utrolig glade for å kunne presentere Valkyrien i årets program for Hilmarfestivalen. Foto: Øystein Etterlid

 

 

Program

Det er for tiden ingen kommende arrangementer.