Human Wikipedia ferier fem år!

IMG-2776

Human Wikipedia er en arena for å dele muntlige historier knyttet til folkedrakter. Over hele verden hver kultur forteller sin historie gjennom håndverk. Målet med dette prosjektet er å invitere mennesker med ulik bakgrunn å utforske disse historiene sammen, og å skape en flerkulturell dialog mellom mennesker med utenlandske bakgrunner og lokale innbyggere.

Human Wikipedia har et motto: Vi er ikke et kostyme, vi er en kultur.

Når starte Human Wikipedia?

Ely Navarro grunnlegger av Human Wikipedia forteller:

Jeg startet Human Wikipedia i 2018, men for å fortelle deg om prosjektet må vi starte helt fra der jeg kommer fra. Jeg er opprinnelig fra Mexico, et land med ulike etniske grupper som alle har sine unike og fargerike folkedrakter. Siden jeg var barn, har jeg lagt merke til mange folkedrakter på gata og på markedet. Men jeg visste ikke så mye om dem. Heldigvis ble jeg elev på en videregående skole som var lokalisert like ved et antropologisk forskningsinstitutt i hjembyen min Xalapa. Dette instituttet organiserte utstillinger og forestillinger knyttet til de lokale tradisjonene og en av dem var Día de muertos (De dødes dag). Denne feiringen er en av de største feiringene i Mexico, og det var da at jeg som barn ofte dro med mormora mi til markedet for å handle til denne anledningen. Det var det en eksplosjon av dufter (frukt, blomster, kaffelukt) og farger, og hvis jeg var heldig etter vi var ferdig med å handle fikk jeg godteri som calaveritas de dulce (sugar skull). På markedet solgte de også små figurer av skjeletter og hodeskaller i forskjellige størrelser. De var laget av sukker eller sjokolade og pyntet med veldig små blomster. Noen av disse figurene forestilte «La Catrina», en karakter fra 1800-tallet tegnet av José Guadalupe Posada. Mormora mi og jeg feiret sammen med familien min nesten hvert år helt til at hun ble 107 år gammel.

Ideen til Human Wikipedia ble født i 2018. Jeg ble invitert til et arrangement i Trondheim bibliotek for å markere De dødes dag i samarbeid med organisasjonen Mexican Culture In Trondheim. Før dette arrangementet hadde jeg lenge observert ulike kostymer inspirert av «La Catrina» på ulike butikker som Nille eller H&M. Jeg oppdaget spor av meksikanske tradisjoner særlig under Hallooween i Norge. Jeg fant mange elementer fra mine barndomsminner i kostymer, servietter og mobildeksler. Til og med meksikansk ullponcho ble et populært kostyme for å selge taco på butikkene i Norge. Det var da jeg begynte å leke med ideen om å formidle min kultur gjennom «Human Wikipedia» .

I starten av prosjetet var rundt 13 ildsjeler som bidro som frivillige til prosjektet både som formidlere men også praktisk og med logistik. Deres bidrag var uvurderlig og til inspirasjon til flere nye frivillige.

Hvordan fungerer?

Hvert år rekrutteres frivillige fra ulike land til Human Wikipedia. Det er gjennom dialog med flyktninger, innvandrere og lokale innbyggere at vi utforsker historier knyttet til de ulike folkedraktene. Jeg legger vekt for at de bestemmer selv historier som de skal formidle, og de får veiledning om kulturformidling og storytelling. Vi utfordrer hverandre til å tenke på ulike tradisjoner som er bak håndverket, som for eksempel hvordan folkedrakten er laget, hva den er laget av, kjønnsroller knyttet til folkedraktene og symboler på fargene eller elementer. Det er gjennom denne dialogen at de synliggjør og bevisstgjør verdien av hver drakt.

 Utviklingen av Human Wikipedia

Den første utgaven av Human Wikipedia ble holdt i 2018. Prosjektet fikk støtte fra Wikimedia Norge og Trondheim Kommune for å skaffe materialer og gjennomføre aktiviteten. De første deltagere var 13 frivillige med innvandrerbakgrunn fra Mexico og Norge. De studerte fakta på Wikipedia knyttet til bestemte karakterer fra Mexico som skulle presenteres på arrangementet. Alle deltakerne studerte grundig sin rolle og historien bak antrekkene som El Santo, La Doña, La Catrina, La Charra, etc.

Vi satte søkelys på detaljer og historier om antrekkene og karakterene. Alle hadde et skilt på ryggen der det sto «Spør meg! Jeg snakker norsk» eller «Ask me! I speak english» slik at både frivillige og publikum ble oppmuntret til å starte dialog, og dialoger ble det mange av!

Denne aktiviteten fikk mange gode tilbakemeldinger som motiverte både deltagere og meg for å organisere en ny gruppe og delta på et nytt prosjekt. Samme år ble det opprettet en Instagram konto for å dokumentere prosjektet Human Wikipedia.

I 2019 ble Human Wikipedia invitert på Språk og Kulturfestivalen i Trondheim. Denne gangen deltok frivillige med ulike folkedrakter og representerte et knippe ikoner fra Mexico. Prosjektet fikk støtte fra Trondheim Kommune. Dette prosjektet ble veldig vellykket og populært blant ulike grupper av innvandrere som ønsket å bruke dette prosjektet for å formidle også sin kultur.  Denne erfaringen gjorde at jeg reflekterte over hvordan dette prosjektet kunne løfte historier fra ulike grupper av innvandrere og flyktninger i Norge.

 I 2020 deltok frivillige fra ulike land. Denne gangen ble det fokus på innflytelse til folkedraktene og maleriene til den verdenskjente maler Frida Kahlo i andre land. Her deltok kvinner med innvandrerbakgrunn fra Kina, Sverige, Uruguay og Mexico. Dette ble et samarbeid med Mexican Culture In Trondheim og Lager 11 i Trondheim.

I 2021 startet jeg å jobbe i Hilmarfestivalen og Human Wikipedia ble en del av programmet til et flerkulturelt myldrearrangement i Steinkjer. Denne gangen deltok frivillige fra Norge, Tyrkia og Thailand. Hovedtema var håndverket og historier bak folkedrakten. Dette prosjektet fungerte som en bro mellom ulike tradisjoner. Vi lærte også om lokale norske drakter som var rekonstruert av Berit Bjerkem. Berit var selv frivillig og deltakelsen hennes var veldig verdifull under selve arrangementet.

Et av de beste minnene jeg har fra dette året er at jeg som arrangør også var med som deltager med en meksikansk drakt. Et par damer kom bort til meg, og en av dem spurte om hun fikk lov til å føle på broderiene på drakten min fordi hun var blind. Hun kjente med fingrene på broderiene og jeg fortalte om fargene og tradisjoner fra Mexico. Hun ble veldig glad fordi hun kunne forestille seg min kultur. Det var en veldig rørende opplevelse som ga meg ny energi for å fortsette med dette prosjektet.

I 2022 ble jeg prosjektleder for det flerkulturelte myldrearrangementet og Hilmarfestivalen valgte Ukraina som hovedland på dette arrangementet. Det var en fin kombinasjon og jeg inviterte tre store grupper av flyktninger i Verdal, Levanger og Steinkjer for å formidle om sin kultur og også om «vyshivanka», et håndbrodert plagg fra Ukraina. Arrangement var veldig vellykket. Denne gangen var også samisk folkedrakt med i prosjektet. Det var frivillige fra Norge, Mexico, Ukraina, Colombia, Tyrkia, Thailand, Venezuela, El Salvador og Uruguay. Det var et stort engasjement av frivillige og gjorde et stort inntrykk i Steinkjer.

I 2023 ble Human Wikipedia invitert til arrangementet: Fortellinger i parken for å markere verdens flyktningdag organisert av Rosendal Teater i Trondheim. Det ble invitert frivillige for å formidle historier om folkedrakter. På Human Wikipedia var deltagere med ulike bakgrunner og for første gang deltok utvekslingsstudenter fra Nepal ved NTNU.

Human Wikipedia er et prosjekt som har utviklet seg mye siden 2018 og det har vært en lang organisk prosess gjennom kontakt med ulike grupper av flyktninger, innvandrere, utvekslingsstudenter og lokale innbygerne . Målet til Human Wikipedia er å engasjere frivillige for å formidle sine egne historier knyttet til en folkedrakt, et karakter eller gjenstad som er representativ for deres kultur. 

Har du lyst å delta på dette prosjektet eller vil du samarbeid med oss? Ta kontakt med oss! 🙂

Ely Navarro, kulturkonsulent

[email protected]