Hilmar i Steinkaret

9. - 12. november 2023

12:00 - 21:00

Steinkaret

Nye Steinkjer Kulturhus, Jakob Weidemanns gate, Steinkjer, Norge

Kjøp billetter

Forestillinga varer i 15 minutt, og går på repeat hele uka. Det er bare å gå inn i Steinkaret når det passer deg!

Hilmar i Steinkaret» er en unik omsluttende fortelling om den syklende spellemannen fra Egge. Han som «lånte litt hist og pist» i sine komposisjoner og påsto at «uten en spellmann blir det jo ingen fest». Her blir du bedre kjent med den unike kunstneren gjennom små fortellinger fra liv og kunstnerskap. Du får lytte med hele kroppen i en spill levende «La Plagiata», finne arven etter Hilmar i en interaktiv «Visetone» – og helst vil vi at du skal danse litt også, på Hilmarfestivalens egen danseskole. «Hilmar i Steinkaret» er laget av ablemagic i samarbeid med Hilmarfestivalen. Musikalske bidragsytere har vært Isa Holmgren (vokal), Juho Kivivuori (bass), Gjermund Larsen (fele), John Pål Inderberg (saksofon) og Ingrid Lingaas Fossum (Langeleik). Noregs Ungdomslag / Folkepedia har bidratt med filmklipp av dansende ungdommer. Nye filmopptak er gjort av Berre.

Hilmarfestivalen om Hilmar Alexandersen: Hilmar Alexandersen var frå Egge i Steinkjer kommune, Nord-Trøndelag. Han var fødd 22. november 1902 og døydde 28. april 1993.

Hans glimrande felespell gjorde han til ein av dei største folkemusikarane i Norge og Norden på 1900-talet. Begge foreldra hans song og tralla slåttar som Hilmar høyrde i sin barndom. Tonearven frå foreldra er kjenneteikna ved bruken av reine naturtonar og den ekte speleglede og tonekjensle han viste i spelet sitt.

Hilmar var sterkt forankra i det tradisjonelle, samtidig som han viste interesse og evner for det nyskapande og eksperimentelle. Dette galdt både i form og innhald, sjølve musikken så vel i solo som samspel. Hilmar skapte ny tradisjon med si sterke formidling. Han var både underhaldar, ein stor historieforteljar og spelemann, åleine eller i samspell med andre musikarar.

Plateinnspelingane med P.A. Røstad og hans orkester er kjente og kjære for heile gammeldans-Noreg. Gjennom mange år var han fast bidragsyter til NRK sitt folkemusikkarkiv og til Folkemusikkhalvtimen. Med sin heilt spesielle tone har Hilmar for alltid skrive seg inn i norsk musikksoge.

Hilmar i Steinkaret er produsert med støtte fra Nordisk Kulturfond og med innspill fra Kultur i Österbotten i Finland og Sagobygden i Ljungby i Sverige. På oppdrag fra, og i samarbeid med Stiftinga Hilmar Alexandersen.

Bidrag fra familien Gerd Ellinor og Jan Bendik Hestad har vært avgjørende for å skape denne opplevelsen.

Kjøp billetter