Kviven Duo

20. november 2023

19:00 - 20:00

Dokkhuset

Dokkhuset Scene AS, Dokkparken, Trondheim, Norge

«Velkommen til konsert med Kviven Duo!

TrondheimFOLK, Dokkhuset og Hilmar året rundt inviterer til en kveld med to mestere på hardingfele: Jorun Marie Kvernberg og Britt Pernille Frøholm. Det blir gamle danseslåtter fra Nordfjord og Sunnmøre med en djervskap og energi som gjør musikken høyaktuell!

Tangenter-Terje Tranas

Bak navnet Kviven duo finner vi de to mesterspilledamene Jorun Marie Kvernberg og Britt Pernille Frøholm. Den vestlandske blygselen forsvinner som dugg for solen når den framoverlente duoen triv felene sine. De framfører gamle danseslåtter fra Nordfjord og Sunnmøre med en djervskap og energi som gjør musikken høyaktuell. Slåttene fra dette albumet har i seg en nerve og en framdrift utover det vanlige. Uten å gå på kompromiss med tradisjonen kaster Frøholm og Kvernberg nytt lys over musikk som har levd i området i flere hundre år. Det musikalske utgangspunktet er tradisjonelle feleslåtter fra Nordfjord og Sunnmøre generelt, Hornindal og Volda spesielt -bygder som de to utøverne har sterk tilknyting til.

–Eg likar godt å innimellom ha skikkeleg stramme rammer. I Kviven duo kjem slåttane og tradisjonen med eit sett kodar og framføringspraksisar som me freistar å halde fast ved, samstundes som me vil levandegjere og aktualisere den gamle musikken. Livshistoriene tilkjeldene våre følger med oss på vegen fram, og hjelper oss med å sette retning for framføring og arrangement. Til dømes kviknar 249-åringen Kvakksalvar-Guri til når me hiv oss inn i leiken hennar!, beskriver Kvernberg. Duoen brenner for den tradisjonelle folkemusikken, og har en visjon om å gi den gode levekår i samtiden. Slåttemusikken har dialekter på samme måte som talespråket i vårt langstrakte land. I Nordfjord og på Sunnmøre finner vi kvikke slåttar med en skarp takt og en munter kveik. -I Kviven duo får me boltre oss i den tradisjonellemusikken samtidig som me tek den eitt steg vidare inn i det harmoniske med tostemt spel.