Offisiell åpning med Forsvarsminister – og bestillingsverket Faaroe

4. november 2022

18:00 - 19:30

Klubbscenen, Steinkjer samfunnhus

Steinkjer Samfunnshus, Kongens Gate, Steinkjer, Norge

Foto: Knut Åserud

Faaroe – bestillingsverk til åpning av to festivaler

Det er grunn til å glede seg til en musikkopplevelse av sjelden sort når bestillingsverket Faaroe av Daniel Herskedal og Marja Mortensson framføres. I tillegg er det en stor ære at Forsvarsminister Bjørn Arild Gram kommer og forestår den offisielle åpningen av Hilmarfestivalen 2022. Han setter vårt tema for årets Hilmarfestival – vennskap – i perspektiv. 

Vi valgte vennskap som tema i lys av krigen som brøt ut midt i vår planlegging av årets festival. Som andre mennesker ble vi, og er, berørt av hvordan en krig kan skje så tett på vår egen hverdag i Europa, og hvordan hverdagen til mennesker som lever i krigen blir kastet ut i en utrygg tilværelse, og har drevet mange på flukt. Og mange har kommet til Steinkjer – og vi har invitert dem inn i vår festival. Målet er at mennesker skal møtes, berøres, dele, og at det kan oppstå vennskap.

Åpningskonserten Faaroe betyr reisefølge. Joikens rytmikk driver musikken fremover, og musikerne former sine klanger og gir liv til historien. Slik vi vil at hele festivalen skal gi liv til historien og musikkarven etter Hilmar Alexandersen, til historien om Steinkjer, og de ulike kulturene og arven alle menneske som bor her bærer i seg.

Ta det dypeste dype fra Trondheim symfoniorkesters brass-seksjon og Fylkesmusikerne i Trøndelag, legg til melodisk og rytmisk slagverk og åtte proffe sangere fra Trondheim Vokalensemble i tillegg til de to spellemannsprisvinnende utøverne bak verket, så har du svaret hvorfor du vil låne øre til Faaroe.

I år er det 10 år siden Daniel Herskedal leverte sitt første bestillingsverk for Fylkesmusikerne i Trøndelag. Seinere har komponisten og tubaisten gjort en rekke bestillingsverk, blant annet for BBC Concert Orchestra, Marinemusikken og Moskvapatriarkatets Mannskor.

I 2019 debuterte Herskedal som filmmusikkomponist med musikk til «The Last Black Man In San Fransisco», produsert av Brad Pitt. I 2020 lagde han musikk til Coca Cola sin verdensomspennende reklamefilm (Open Like Never Before). Han mottok i 2021 Spellemannprisen i komponistklassen for soloalbumet «Call For Winter», og er for tiden aktuell med musikk til Pineapple Street Studios og Amazon Music sin 20-års markering av 11. september i podcastserien «9/12». Han ble tildelt The Ambies-prisen i Los Angeles i år i kategorien «Best score and music supervision».

Marja Mortensson er en av de aller viktigste tradisjonsbærerne og formidlerne av sør- og umesamisk joiketradisjon. For sitt arbeid mottok hun Trøndelag fylkeskommunes kulturpris i 2020. Hun har vunnet to Spellemannpriser i klassen tradisjonsmusikk for sine album Raajroe (2021) og Mojhtestasse (2018). Med sin vokale egenart og sine låter rotfestet i joiken formidler hun historier, tradisjoner og sin musikalske arv.

Unikt samarbeidsprosjekt
Faaroe
er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim symfoniorkester, Trondheim vokalensemble og Fylkesmusikerne. Til sammen står det 18 musikere på scenen. Musikken er grenseløs. Faaroe balanserer mellom joik korklanger, orkesterklanger og Herskedals helt spesielle og vokale måte å spille tuba på. Daniel Herskedal har komponert musikken i verket Faaroe. Mortensson har skrevet sørsamiske tekster inspirert av fortellingen om Finn-Pål, som bodde i Jervan-området ved Jonsvatnet i Trondheim. Men også livet om å alltid flytte på seg, juhtijh, det å være nomadiserende. Faaroe betyr reisefølge. Joikens rytmikk driver musikken fremover, og musikerne former sine klanger og gir liv til historien.
– For oss er det viktig å engasjere oss i gode oppstrømsprosjekt, hvor vi trekker veksler på hverandres kompetanse samtidig som vi bidrar til å skape ny musikk som det trønderske publikummet får glede av, sier teamleder for fylkesmusikerne Anders Skaugen.

Faaroe framføres slik:
1.November: Namsos kulturhus, Urpremiere. Åpning av Vrimmelfestivalen
2. November: Ranem kirke, Overhalla
3. November: Støren Kulturhus
4. November: Steinkjer Samfunnshus åpning av Hilmarfestivalen