Hilmarfestivalen – første programslipp

Trio Mediæval

-Vi lover at programmet på årets Hilmarfestival er spenstig, overraskende, hardt, vakkert, bredt og tradisjonelt, smiler festivalsjef Johan Einar Bjerkem.

Åpningskonsert onsdag 9. november

– Vi starter med blant andre Arve Tellefsen, John Pål Inderberg, Henning Sommerro. De booka seg selv gjennom intervju i Trønderavisa og vi lar oss selvfølgelig smigre av det og var lette å be, forteller Bjerkem.

-Noe komponert og nedskrevet fra de siste 300 år, som spilles med spontane, veloverveide innfall. Noe ikke komponert og ikke nedskrevet fra de siste 300 hundre år, som spilles med spontane, veloverveide innfall, forteller John Pål Indeberg. Han kan røpe allerede nå eksempler fra repertoaret: Hilmar Alexandersen: «La Plagiata», Johann S. Bach: «Air fra orkestersuite nr 3.», Henning Sommerro: «Håpet er en stjerne», John Pål Inderberg: «Den forunderlege dansen» og Sven Nyhus: «Bergrosa», i tillegg til det som ikke er komponert tidligere.

Onsdag 10. november, headliner Frode Fjellheim Skuvle Nejla – en Joike Opera

Sammen med forfatteren Cecilia Persson har Frode Fjellheim laget joikeoperaen Skuvle Nejla, en opera der tradisjonelle joikere møter klassiske operasangere. Operaen er produsert av Estrad Norr i Östersund og er en del av det norsk-svenske Inter-reg. prosjektet “Med joik som utgangspunkt”. – Operaen har blitt satt opp tidligere også, men aldri på Hilmarfestivalen. Vi synes dette er et verk som fortjener å bli satt opp igjen og ikke gå i glømmeboka, og derfor veldig fornøyde med å få operaen til Hilmarfestivalen, forklarer Bjerkem. Frode Fjellheim mottok i fjor Hilmarprisen, og dette er hans kvitteringskonsert.

 

Pressen skrev bl. a. dette etter premierene:

Det er ikke første gang samisk kultur kobles med operasjangeren, men det er så desidert første gang den får en så tiltalende presentasjon i en scenisk sammenheng. For Frode Fjellheims musikk har i utgangspunktet en helt enestående appell.
Det musikalske blir et bærende element, og det på flere plan. For det første kobles en opprinnelig joikevokal med ulike skjønnsang-idealer. Og her er det virkelig kontraster. Den rå stemmebruken i joiken har en direkthet som vil få de fleste sangpedagoger til å gremme seg. Men den har en utrolig appell, spesielt slik Anna Kråik, Inga-Marit Gaup Juuso og Johan Anders Bær behersker den. Det blir rett og slett mesterlig. (Adresseavisen)

Med grensesprengende musikk i landskapet der joik møter samtidsmusikk og dramatisk opera, har Frode Fjellheim komponert et verk for framtida. (Trønderavisa)

Fredag 11. november

Headliner Blodsmak på Vårt hjem.

Her er det nok mange som blir litt overraska, vi kan forsikre vårt faste publikum at på Damsaga blir det fortsatt tradisjonell musikk, men at vi på Vårt hjem smeller til med litt tung folk-rock etter oppfordring fra musikkjournalistene i Trønderavisa og påtrykk av publikum. Musikalsk ligger Blodsmak et sted området mellom 80-talls heavy, feit stonerrock og folkemusikktimen, tilsatt en ørliten klype prog og blues. De leverer musikk med utestemme, men kjører dog knallhard fokus på det melodiøse, med allsangvennlige refreng som fester seg i hjernebarken som flått i elgpels. Spesielt spennende blir det når vi gir oss i kast med norske bautaer som Thorbjørn Egner og Lillebjørn Nilsen, og demonstrerer at også de lar seg tolke inn i vår nynorske tungrockunivers.

Blodsmak anser seg selv som musikalsk tilgjengelige, men ikke nødvendigvis folkelige. – Vi fokuserer ikke på høy flinkisfaktor, men vi er samspilte og gir absolutt alt for at det skal bli en svett aften som forhåpentligvis vil gi den lokale kiropraktoren inntekter i lang tid fremover, flirer gitarist Åsgeir Størdal. Åsgeir Størdal er opprinnelig fra Mære.

 

 

Lørdag 12. november

Trio Mediæval

Trio Mediæval har utvikla et repertoar med ulike retninger, flerstemmig middelaldermusikk fra England og Frankrike, samtidsmusikk, norske folketoner og middelalderballader. De er kjent for å har et fritt og personlig uttrykk. De består av består av Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Berit Opheim. Siden starten i 2001 har Trio Mediæval gitt ut flere album fra det tyske plateselskapet ECM Records: Words of the Angel (2001), Soir, ditelle (2004), Stella Maris (2005) og Folk Songs (okt. 2007). Disse innspillingene har vært på den amerikanske Billboard Top 10 Bestsellers List – og sistnevnte vart i tillegg Grammy-nominert. Trio Mediæval har gitt konserter og radio- og TV-opptredener over heile Europa, USA og Canada. De har også holdt konserter i Asia, under Hong Kong Arts Festival i 2008. – og nå til Steinkjer og Hilmarfestival!

Middelaldermusikken er arrangert av ensemblet og fronter fire helgener fra Norge, Orknøyane, Sverige og Island..

Tributekonsert til Sven Nyhus

Her er det flere artister og grupper som bidrar for eksempel Trio Gunn, Ann og Arild, P.A Røstad. Flere artister blir bekreftet i løpet av dagen. Artistene spiller på festen senere på kvelden.

Viggo Valle, kjent fra påskelabyrinten skal være programleder på konserten og festen etterpå. Han er kjent for å blande humor og kunnskap i sin programleder stil.

Vi kommer med flere overraskelser etter hvert, lover festivalsjefen og smiler lurt.