Eventyrlege Sagobygden

Skjermbilde 2020-08-20 kl. 11.54.00

I  Sverige finns det ei heil eventyrbygd – eller sagobygd!

Slik beskriv dei seg sjølv:

Den magiska Sagobygden består av Ljungby, Älmhult och Alvesta kommuner. I de här trakterna har några av de mest fantastiska berättarna spridit sina sagor och sägner från mun till mun, från generation till generation. Runt om i landskapet väcks sägenomspunna platser till liv genom de 41 sägenskåp och geocacher som placerats ut. Vid första anblicken ser platsen kanske ut som vilken annan plats i skogen som helst. Men när du öppnar skåpet får du ta del av de fantastiska sägner som hänt just här. Ta bilen eller cykeln och upplev t ex Trollens Kuggaberg eller Bortbytingen i Dallekulle!

I Ljungby ligger Sagomuseet. Med hjälp av finurliga och fantasieggande utställningar levandegörs den muntliga traditionen i Sverige och särskilt den från Sagobygden. Upptäck museet själv eller följ med en berättare och lyssna på spännande sagor och sägner om allt från näcken, skogsfrun, förtrollade pottor till magiska kaffekvarnar eller något helt annat.

Det er oppretta samarbeid og erfaringsutveksling mellom Sagobygden og Hilmarfestivalen, når det gjeld satsing på forteljing og immateriell kulturarv.

Dagleg leiar i Hilmarfestivalen, Johan Einar Bjerkem, har vore på besøk i Sagobygden fleire gonger – og no i sommar har han vore gjestebloggar på Sagobygden sin blogg.

Du kan lese eitt av innlegga hans her.