Slipp av artister Hilmar året rundt og Hilmarfestivalen 2022

image002

Steinkjer 29. juni 2022 

HILMAR ÅRET RUNDT HØSTEN 2022

Terje Tranaas er kanskje mest kjent som musiker for Åge i Sambandet. Men, han er også produsent for Hilmarfestivalen i Steinkjer og konsertrekka Hilmar året rundt som skaper opplevelser i hele Trøndelag. Han forteller

– Å få oppleve glade publikummere, arrangører og artister er vårt klare mål når vi lager konserter rundt om i hele Trøndelag. Som alltid i underholdningsbransjen finnes det få eller ingen sikkerhetsnett, og de fleste gangene lykkes vi med å skape flotte opplevelser, men det hender også også at vi mislykkes litt. Da forsøker vi bare på nytt igjen! Vi brenner for å bringe kvalitetskultur ut til alle mulige og umulige steder i det flotte fylket vårt. Det å få oppleve Spellemannprisvinnere spille for fulle hus på det gamle festlokalet Centrum i Vemundvik utenfor Namsos eller i Skorovatn kapell langt inne på fjellet gjør oss sikre på at vi skaper noe viktig og riktig. 

Høsten 2022 blir ikke noe unntak fra denne planen. Først ute er Ronny Kjøsen med sin forestilling «Garnbøterens notebok». Så følger vi friskt opp med Gammalgrass duo som er ingen ringere enn stjernene Stian Carstensen og Ola Kvernberg. Litt senere på høsten sender vi av gårde Østerlide som skal besøke tre steder med sin unike musikk, og for å få litt bredde i tilbudet kjører vi på med det meget dyktige jazzensemblet We Float fra Sverige med Anne Marte Eggen fra Snåsa som leder. Høsten 2018 ble We Float tildelt Sveriges Radios jazzpris for «årets gruppe». Under Hilmarfestivalen vil Hilmar året rundt både presentere legendariske Sudan Dudan, som består av Marit Karlberg på vokal og langeleik, og Anders Røyne på gitar, fele, vokal og munnharpe, i konsert sammen med Daniela Reyes, og ha de ute på egen turné i fylket. Vi er også involvert i en viktig, og ikke minst flott samproduksjon, med kulturskolen i Steinkjer som kalles Flere farger.

Tranaas legger til – Her burde det være noe å finne og like for enhver som liker folkemusikk og jazz – og skaff deg gjerne Hilmarkortet. Da får du adgang til ALLE konsertene på Hilmar året rundt, og Hilmarfestivalen (ca. 110 arrangement totalt)!

 

I NOVEMBER – EN UTVIDET UKE MED HILMARFESTIVAL FOR HELE FAMILIEN

Kulturarvsfestivalen Hilmarfestivalen i Steinkjer bygger på arven etter felespilleren og entertaineren Hilmar Alexandersen fra nettopp denne byen. Festivalen starter med et brak fredag 4. november. Produsent for Hilmarfestivalen sier – Her leveres et bredt program i en utvidet uke. Noe for enhver smak! Og du kan velge alt, eller bare deler. Det blir bestillingsverk med Marja Mortenson og Daniel Herskedal, det blir etter-jobben-konserter på Kulturscenen Vårt Hjem, det blir Flere Farger for hele familien, det blir danseleik for de minste, HilmarUng for ungdommene, Odd Nordstoga kommer med fullt band, og det blir pub og dansefester på samfunnshuset i Steinkjer. Valkyrien med fjorårets Hilmarprisvinner Tuva Syvertsen kommer, Daniela Reyes, Sudan Dudan, Ævestaden, Gjøta, Sver og Snakka San som spiller på Hilmar X – veldig spennende samarbeid over landegrensene. Olav Luksengård Mjelva kommer, og Geitungen som feirer 25 år som band i år! Gladiolius Storband og Steinkjer Kammerkor, de beste kulturkreftene fra bygda Stod kommer. Og mange flere! 

 

Festivalsjef Astrid Skogseth legger entusiastisk til – I tillegg til konserter, kunstutstillinger, forestillinger, litteraturprogram satt sammen av Kristofer Uppdals venner, et stort fortellerprogram og fester, så byr vi på flere kurs. F.eks. på HilmarUng får ungdom i alderen 14–26 år utforske folkemusikk og/eller -dans sammen med svært dyktige instruktører og i et kjempetrivelig sosialt miljø, og for næringslivet leverer vi kurs innen storytelling in business. Drøyt 90 arrangement fra 4. til 13. november. Velkommen skal dere være!

 

HilmArt er Hilmarfestivalen sitt eget kunstprogram
Et eget programråd utvikler og er kurator for de ulike utstillingene. Leder for HilmArt, Inger Lillesand forteller – vi presenter kunst på nasjonalt og internasjonalt nivå i dialog med lokal skapende virksomhet. I tillegg har HilmArt et godt samarbeid med Steinkjer kunstforening, Steinkjer Kulturskole, og Steinkjer maleklubb. Under årets festival er det temaene LUFT og TEGL som utforskes, og det vil være utstillinger gjennom hele festivalen. LUFT i Studio Blikket, med Thomas Colbengtsson, Jason Havneraas og Kjetil Berge, Erlend Peder Kvam, Farhad Kalantary og Katarina Blind, blir et spennende møte mellom flere virkeligheter. TEGL en del av prosjektet Leire. Dette omhandler landskap, hus og keramisk kunst i Kulturkafeen Hegdahl-gården, om lyssetter byhistorie og teglproduksjon.

Unikt samarbeid med Steinkjer Kulturskole

Astrid Skogseth, festivalsjef for Hilmarfestivalen sier – for oss er det tette og store samarbeidet med Steinkjer Kulturskole helt uvurderlig. Vår barne – og ungdomssatsing, og satsing på mangfold og integrering hadde ikke vært mulig uten dette tette samarbeidet. Og gjennom hele skole året er det dyktige lærere fra Kulturskolen som arbeider med elevene på Steinkjer barneskole og – ungdomsskole for å finne kulturskattene som de bærer med seg i sang, rytmer, dikt, ord og toner. 

 

Fortellersatsinga i Hilmar når nye høyder 

Daglig leder i Stiftinga Hilmar Alexandersen og Hilmar AS, Johan Einar Bjerkem forteller – Nå tar fortellersatsing virkelig av! Under årets Hilmarfestival har vi to fortellerforestillinger, tirsdag 8. og lørdag 12. november: Vi har valgt to forestillinger som begge tematiserer krig på ulike måter: Tirsdag får vi høre historia om tyskerjenta som ble satt bort til en familie etter at krigen slutta i forestillinga; «No veks der berre blomar og gras». Det er ei varm, men også rystende fortelling om ei lita jente fra Bergen.  Lørdag kommer Musikteater Unna fra Stockholm med forestillinga Balkan Epic. Tenåringssoldat, leirfange, morder, småbarnsfar og dissident: Vi følger Strahil Peev på hans voldsomme livsreise fra Pirinmakedonien gjennom den kalde krigens Europa til Norra Botkyrka, der han levde eit dobbeltliv fram til sin død. Vi møter en forteller og to musikere som spiller og syng balkansk og svensk folkemusikk med nøkkelharpe og strengeinstrumentet tambura.  Ellers blir det frokostmøte om storytelling in business, og seminar om det same, tirsdag 8. november. Det blir eventyrskrivekonkurranse, besøk av fortellere på skoler og ikke minst: Stor Fortellerbonanza lørdag 5. november på mange rom i Steinkjer samfunnshus. Der møter du fortellere fra Midtnorsk Fortellerforum og Steinkjer Fortellerforum som er nystarta. Ta med heile familien og kom!Frivillige

Styreleder i Stiftinga Hilmar Alexandersen, Turid Hofstad, understreker – Festivalen løftes av en dedikert og utrolig flott gjeng med frivillige. Det er knapt mulig å forstå det arbeidet som legges ned med å rigge, pynte, sikre HMS, selge billetter, være vakter, rydde, trygge, sikre, ordne og rett og slett skape store opplevelser med høy kvalitet for oss som får ta del i arrangementene. På forhånd må vi si tusen hjertelig takk til alle dere flotte mennesker. Og vi trenger alltid flere frivillig!

 

Næringsliv og samarbeidspartnere

Festivalsjef Skogseth avslutter – Hilmarfestivalen og konsertrekka Hilmar året rundt som leverer konserter og opplevelser i hele Trøndelag, har sterke støttespillere i Norsk Kulturråd, Kulturdepartementet, Trøndelag Fylkeskommune og Steinkjer kommune. I tillegg har vi stiftere, lag og organisasjoner og næringsaktører som er dedikerte Hilmar-ambassadører og gjør det mulig å hele tiden komme opp med nye prosjekt, innovere, videreutvikle idéer, programmere og produsere konserter, fortellinger, kunstutstillinger, kurs og mye mer. Vi gleder oss til å få enda flere Hilmar-ambassadører med på laget.

 

Vi hører gjerne fra deg, og gleder oss til å se deg på Hilmarfestivalen eller Hilmar året rundt!

Festivalsjef Astrid Skogseth – [email protected] (406 17 590)

Produsent Hilmar året rundt og Hilmarfestivalen Terje Tranaas – [email protected] 

Daglig leder Johan Einar Bjerkem – [email protected] 

Kulturkonsulent Elizabeth Navarro – [email protected] 

Kulturkonsulent Torfinn Hofstad – [email protected] 

Prosjektleder Torunn Hernes Bjerkem – [email protected]

 

Program lanseres 29. juni med forbehold om endringer

 

Bildetekster:

Odd Nordstoga: Med sekken full av både gamle og nye favorittlåter tar Odd Nordstoga turen til Hilmarfestivalen. Med seg har han sitt eminente band. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Olav Mjelva: I år er det ingen ringere enn Olav Luksengård Mjelva som skal holde Hilmarkonserten. Foto: Aron Mattson

Valkyrien: I fjor ble Tuva Syvertsen tildelt Hilmarprisen, og vi er utrolig glade for å kunne presentere Valkyrien i årets program for Hilmarfestivalen. Foto: Øystein Etterlid