Hilmartalentet 2022 – Ingrid Lingaas Fossum

Untitled (Facebook Post)

Ingrid Lingaas Fossum er Hilmartalent de to neste årene! Ingrid er en fremragende musiker på alle vis, og vi gleder oss til å presentere henne allerede på årets Hilmarfestival. Hun vokste opp i Valdres, og begynte å spille langeleik tidlig i barndommen. Engasjementet for instrumentet vokste fram da hun i ungdommen begynte å utforske dynamikk, andrestemmer og arrangering. Langeleiken ble hennes følgesvenn rundt om i verden, og tok henne sist til Ole Bull-Akademiet, der hvor hun studerer folkemusikk i dag.

Foto: Siri Raitto

Hun er opptatt av å formidle det tradisjonelle langeleikspelet, og all den interessante historien og musikken som følger med en fem hundre år gammel levende langeleiktradisjon. Samtidig er Ingrid veldig glad i å spille sammen med andre, og å utfordre langeleikens bruksmåte. De siste årene har hun også sunget mye. På konsertene hennes vil vi få høre langeleik, sang og kraviklyre – både solo og sammen med andre.

Gjennom programmet sier Ingrid at hun håper å definere seg mer som artist, og gleder seg til å skape et større nettverk i bransjen. Hun har mange musikalske idéer hun ønsker å jobbe med, og ser fram mot å spille flere konserter.

Hilmartalentet er et samarbeid mellom Talent Norge, Sparebank 1 SMN og Stiftinga Hilmar Alexandersen. Det er et nasjonalt program der en jury plukker ut den mest lovende enkeltutøveren innenfor folkemusikken i Norge. Juryen består av lederne for folkemusikkprogrammene på Norges Musikkhøgskole, Universitetet i Sørøst-Norge og Universitetet i Bergen, i tillegg til en representant for Hilmar-stiftinga. Talentet får et stipend, muligheten til å jobbe med et eget prosjekt sammen med en mentor, og konserter og turné i regi av Hilmarfestivalen og Hilmar året rundt.

Hvert Hilmartalent velger seg en mentor å jobbe sammen med, og Ingrid har valgt Vegar Vårdal. “Vegar er en svært dyktig musiker, danser, komponist og pedagog”, sier Ingrid.

Ingrid ble kjent med Vegar gjennom seminar på studiene, og har hatt et ønske om å jobbe mer med ham lenge. Han kjenner bransjen godt, og Ingrid sier hun gleder seg masse til de de to neste årene.