Programslipp festival 2024: GJENDINE OG JØRGINE

Gjendine og jørgine, foto

GJENDINE OG JØRGINE – om jazz og storbyliv, folkemusikk og bygdeliv

Bli kjent med to sjarmerende damer med bein i nesa – samtidig, to veldig ulike damer. Den ene med mye eventyrlyst og ivrig etter å reise og se, mens den andre i stedet lot verden komme til seg. I denne konserten skal vi fortelle om jazz og storbyliv, folkemusikk og bygdeliv, Gjendine og Jørgine.

Jørgine Boomer (1887-1971) og Gjendine Slålien (1871- 1972) kom begge fra enkle kår i Bøverdalen, i Gudbrandsdalen.

Disse to kvinnene valgte ulik livsvei, og det illustrerer godt hvordan valg og tilfeldigheter han bestemme hva livet blir. Jørgine reiste over til Amerika, jobbet seg oppover og giftet seg med hotelldirektøren Lucius Boomer ved Waldorf Astoria hotell i New York. Sammen drev de hotellet fram til hans død. Hun vanket i sosieteten i New York, sørget for at Frank Sinatra fikk fart på karrieren ved å gi han jobb ved hotellet som musiker, lyttet til Cole Porter mens han komponerte, kjente presidenter og kongelige og var høyt elsket av mange av sine spesielle gjester. Hun reiste flere ganger hjem til Bøverdalen og bygde seg en Villa Jotunheimen både der og i USA.

Gjendine derimot, var budeie og Edvard Griegs største kilde når det gjaldt folkemusikken. Hun forlot aldri sitt hjemsted til tross for frierier og tilbud om sangutdanning i utlandet. Hun trollbandt folk med sin sangstemme, hun var lystig og kjapp i replikken og kunne ikke leve uten fjellet rundt seg.

Camilla Granlien – vokal

Mari Skeie Ljones – fele

Alf Hulbækmo – piano

Konsertfortellingen er laget i samarbeid med Riksscenen i Oslo, Fortellerfestivalen og Musikk i Innlandet.