Programslipp festival 2024: Kim Rysstad og Sparbu Hornmusikklag.

Kvadratisk Kulturhuset(5)
   

«Jeg gleder meg veldig til å få synge sammen med Sparbu Hornmusikklag! Det er alltid så spennende å møte nye musikere og samarbeide om noe helt spesielt sammen. Det fineste med korps er jo at som oftest er det stort aldersspenn på de som er med, og folk støtter alltid opp rundt korpsene sine, og møter til konsertene. Jeg tror det er med på å skape et enormt sterkt fellesskap å spille i korps. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det selv i barndommen, men jeg var nok for opptatt med å synge! Det blir også stas å få komme tilbake til Hilmarfestivalen, for det er ei god stund siden jeg var med på selve festivalen.»

Kim Rysstad.

 Du har vel hørt den vakre røsten, og fått med deg formidlingsevnene til Kim Rysstad?  

Mange ble kjent med Kim gjennom deltagelsen i Stjernekamp i 2019 og i Melodi Grand Prix i 2012 og 2020. Sanger som «Så vidunderlig» og hans versjon av «Stjernesludd» er store radiohit’er. I november kommer han til Steinkjer og Hilmarfestivalen for å skape stor musikk sammen med Sparbu Hornmusikklag! 

Korpsets leder Torbjørn Hegre er i fyr og flamme over at konserten nå skal realiseres. Vi har mange ganger sett og hørt at andre korps har hatt prosjekter sammen med kjente artister. Det har vi også hatt lyst til. Så dukket det opp at et korps i Mandal, hvor vi har kontakter, hadde gode erfaringer med å samarbeide med Kim Rysstad. Dette tente vi på! Litt musikalmusikk og litt folkemusikk passer bra for oss. Det ene ordet tok det andre og dermed begynte ting å skje. Hilmarfestivalens ledelse tente også på ideen, så nå faller repertoaret på plass. Vi gleder oss! Korpsets dirigent er Cecilie Aalberg. 

En vital jubilant 

Hegre forteller videre at Sparbu Hornmusikklag har nettopp fylt 140 år. De er av de eldste korpsene nord for Dovre, og samtidig et av de mest vitale, og skal feire jubileet sitt gjennom hele året. I april hadde de jubileumskonsert sammen med 2 andre korps, i slutten av juni drar de på tur til Færøyene, også blir det konsert med Kim Rysstad i november.  

Festivalsjef Maiken Lien Jørgensen sier at det er stor stas å få til samarbeidsprosjekter med lokale musikkutøvere og profesjonelle artister under Hilmarfestivalen. Det inspirerer og gir stolthet, og bidrar ofte til ny rekruttering i musikkmiljøene. Om Kim Rysstad kan hun også fortelle at han kommer fra Rysstad i Valle kommune, og har i løpet av årene mottatt en rekke priser for sin musikk. Vi har her en spellemannominert kar som er A-klassekveder. Kim er utdannet innen klassisk sang, men har valgt å studere folkemusikk videre. I løpet av musikkarieren har han spilt inn en rekke album, og levert flere duetter med for eksempel Anne Grete Preus og Silje Nergaard. Han jobber mye på tvers av sjangere, og henter inspirasjon fra country, blugrass og popmusikk.  

Konserten vil gå av stabelen søndag 10. november, på hovedscenen i Steinkjer kulturhus.