Mentor ordning innen Midt-norsk Fortellerforum.

Midt norsk fortellerforum (MINOFF)er en ideell organisasjon som arbeider med å fremme muntlig fortellerkunst gjennom arrangementer for alle aldersgrunner. Vi er om lag 25 medlemmer som arbeider med å fremme fortellingens plass for å gi identitetstilhørighet i en omskiftelig verden.  Vi holder også kurs for å få flere fortellere, og for å dyktiggjøre våre fortellere. Vi mottar driftssøtte fra Trondheim kommune (for 2024:25 000,-). Vi hadde mange hundre publikumere i 2023 på de ulike arrangementene. MINOFF er med i Hilmarfestivalens TALE nettverk, og sammen med dem arbeider vi med internasjonalt samarbeid (samarbeid med svenske fortellere i Jämtland. Minoff er også medlem i FEST.

Om språk:|   Det finnes to slags språk.   Det ene er abstrakt, som informerer, er logisk, objektivt og allment. Tilhøreren får ingen indre bilder eller følelses fornemmelser.   Det andre språket er et billedspråk, et konkret, subjektivt og detaljert. Dette taler til minner og menneskelig erfaring. Det er hjertets språk.   Innsikt og ulikheten mellom disse to er nøkkelen til å bruke muntlig fortelling. Den som kan veksle fritt mellom disse to språkene blir en mester i å trollbinde sine tilhørere- få dem til å minnes det de har hørt og det påvirker dem.                                                                                                                                                                              Fabula Storytelling

Det har til alle tider vært en uformell mentor-ordning innen fortellerforumet her i Trondheim i den forstand at eldre og erfarne forteller har gitt råd og tilbakemeldinger til de med mindre erfaring. Dette har blitt løst på ulike måter, fra felles «prøverom» der en forteller har prøvd fortellingen sin fremfor andre fortellere, eller ved at en uerfaren forteller har bedt om veiledning på en fortelling fortelleren er usikker på. Vi har også i større prosjekter leid inn en produsent som har bistått både med innholdet i den enkeltes fortelling og å få programmet til å passe sammen.

Styret i MINOFF har i flere år luftet sin bekymring for at vi ikke makter å rekruttere nye, og yngre fortellere på tross av stor innsats med promotering og informasjon når vi har hatt arrangement. Forumet har bestått i 15 år, og ved oppstart var det godt voksne som deltok som fortellere, og derfor har gjennomsnittsalderen vært stadig høyere. Vi innser at fortellerne er godt voksne, og at vi derfor prøve å nå yngre folk. Vi har spurt oss selv:

-Hva må til for å nå de unge?

-Vil de fortelle, har de noe å fortelle?

-Metodene, ideene må være å lytte til de unge vi har med, hva vil de med fortellingene, hva skal de innholde?

Eller er det slik at i vår digitale verden er det veldig vanskelig å ta spranget fra det introverte på digitale flater og over i en situasjon der man blottlegger seg selv slik fortelleren gjør. Det er dilemmaet for de unge, at de IKKE skal vise seg frem slik(Jfr influensernes makt og overfladiskhet).

Tiltak

Vi har hatt årlige helgekurs der vi har økt kunnskap og fortellererfaring til forumets medlemmer og andre interesserte. På tross av dette har vi altså ikke lyktes med rekruttering i noen større grad.

MINOFF har jobbet opp mot Dronning Mauds minne og NTNU/ dramalinja for å få til en fortellerutdanning i Trondheim, noe som viste seg å bli for dyrt.

Våren 2023 arrangerte UIT en 15-studiepoeng-fortelleutdanning med tema «Nordnorske sagn og eventyr», deltidsutdanning.  Det var 6 av forumets medlemmer som deltok på det.

I 2024 arrangerte UIT nye 15 studiepoeng med tema «Stedet», 1 av lagets medlemmer har deltatt på det.

Erfaring viser at det tar flere år før en ny forteller står på egne fortellerbein, så vi har sett etter nye måter å rekruttere på.

Mentorordning

Imidlertid er dette fra og med inneværende år (2023) blitt formalisert ved styrevedtak, og satt i system på den måten at de som har deltatt i fortellerkurs, og vist interesse for å prøve seg som fortellere har fått sine faste mentorer.

Det har blitt sedvane å kalle disse nye fortellerne for «spirer» Hver spire har fått seg tildelt en mentor. Sammen har disse to blitt enige om et eventyr, en legende – sagn eller annen fortelling som de skal fremføre sammen i dialogs form Finner mentoren at spiren – etter treningen er klar til å fortelle hele fortellingen på egen hånd så er ingenting bedre enn det. Vi er i første omgang ute etter å skape tryggheten som trengs for å stå foran et publikum og fremføre en lengre fortelling.

Det har deltatt 7spirer siden høsten 2023.
Innhold i mentorordningen har vært å skape en gruppe spirer som sammen skal løfte hverandre. Trene seg i å lytte og se hverandre i fortellersituasjoner, hjelpe hverandre, bli vant sammen til å opptre. Dette skjer på samlinger og kurs der spirene møter uten sin mentor i noen tilfeller, og med mentoren i andre. Mentoren har ansvar for å trygge og veilede spiren gjennom samtaler, utprøvinger av tekster, gi eksempler på metoder og teknikker, gi tilbakemeldinger.

Spirer og mentorer har sammen deltatt på kursdager i regi av forumet og med interne kursledere. Tema har bl annet vært om stemme og kropp, og forellergrep. Det har vært 6 «spirer» og 6 mentorer i sving, etter at flere av spirene ikke fant tid til å gjennomføre opplegget.

Mål

Etter en del trening utover våren ble fortellingene fremført for publikum på pilegrimsgården «Streif». Denne første forestillingen fant sted nå den 2. mai. Så vel publikum som spirer og mentorer var godt fornøyde med forestillingen. Enda har ikke alle spirene fått prøvd seg, så vi kommer til å arrangere nye fortellerkvelder slik at alle kan få sin debut og samtidig kan de som sist var aktive få prøve seg på nye fortellinger. Dette vil i stor grad bli til som et resultat av videre oppfølging av spirene.

Vi har mottatt ekstra støtte fra Trondheim kommune til mentorordningen.

  Evaluering av fortellerkveld

Vi synets det var interessant å oppleve hvor forskjellig parene løste sin oppgave/opptreden. Hver spire fikk frem noe av seg selv, det som kan bli den enkeltes egenart.
Greit å ha vært igjennom, men vennlig åpent publikum. Men nervepirrende fordi man skulle stå frem og bli bedømt av mennesker man ikke kjente.

Det var en stor lettelse å se på spirene etter forestillingen.

Videre arbeid

Mentorene har et særlig ansvar overfor sin spire til å invitere spiren med på fortellerkvelder- både som publikumer og som forteller. Ordninga videreføres høsten 2024.