Bjerregaards Skaal!

11. november 2021

21:30 - 22:30

Klubbscenen, Samfunnshuset

Steinkjer Samfunnshus, Kongens Gate, Steinkjer, Norge

Et musikk-kåseri

I åpen båt forsøkte sorenskriversønnen Henrik Anker Bjerregaard fra Vågå å krysse Kattegat i 1814. Med brennende patriotisme skulle han hjem fra København og til Norge. I stedet ble han plukket opp av en svensk fregatt og satt fengslet til det var etablert våpenhvile, og like etter ble ny grunnlov undertegnet og Kong Karl XIII var norsk konge. Men patriotismen levde, og han ble opphav til Sønner av Norge, den kronede nasjonalsang, og Fjeldeventyret. Det første og eneste norske syngespillet.

Fjeldeventyret kom like før jul i 1824, men det ble først framført på nyåret i 1825. Siden har det vært med å definere, og redefinere, den norske kulturen og nordmenns selvforståelse. Med musikk, innsikt og humor følger vi syngespillet gjennom 200 år med det stadig aktuelle spørsmålet: Hva vil det si å være norsk?

Stykket var med å skape en illusjon, en forestilling om det som var ekte og nasjonalt. Dette var norsk kultur. Vårt mål er ikke å rive ned denne illusjonen, for den verken er eller var uten innhold og substans. Men på samme måte som tiden rundt 1814 og årene etter med nasjonsbygging hadde sine utfordringer, har vi våre.

Hver tid er skakk-kjørt på sin måte, vår oppgave er å skape noe for oss som bor her og lever i dag. Gjennom forestillingen vil vi vise hvordan kultur hele tiden blir skapt og omskapt, og hvilken oppgave vi har for å skape en kultur for vår tid.

Musikk-kåseri om Sorenskriversønnen Henrik Anker Bjerregaard fra Vågå, syngespillet Fjeldeventyret fra 1824 og hva det vil si å være norsk.

Musikk av Waldemar Thrane.

med:

Mette Vårdal (historiker)

Vegar Vårdal (fiolin, hardanger-fiolin & tenor-bratsj)

Halvor Kjerkreit (baryton & bratsj)

Jo Skaansar (kontrabass)

Ja kom og klink og drik Bjerregaards Skaal!