Forestilling: Den malende trubadur – CARL LØNSETH

3. november 2020

19:30 - 20:30

Kjøp billetter

Vaksen - NOK 275

Den malende trubadur – CARL LØNSETH

Musikalsk fortelling og utstilling

Maleren og musikeren Carl Lønseth (1888 – 1962) var en bauta innen småbyen Steinkjers kunst og kulturliv. Hans atelié var et kulturelt samlingspunkt både før krigen, når det lå i Lønseth-gården på torget, og når han etter krigen flyttet inn i nytt hus i Furuskogvegen 2.

Som ung fikk Carl Lønseth både musikk- og maleri undervisning i Oslo, og han dro på studietur til Paris.  Dessuten lærte han   fiolinbygging på et verksted i Bøhmen, og han reiste også en tur til Chicago Amerika.

Carl Lønseth ble gift bare 21 år gammel og sammen med Margrethe fikk de syv barn.

Hans far, Martin Lønseth, var en foregangsmann i Steinkjer på flere områder, og Carl gikk i guldsmedlære på hans verksted,

Det var nok ikke alltid lett for en far å akseptere at hans eneste sønn ønsket å konsentrere seg om malekunst i stedet for å føre familievirksomheten videre, spesielt når dette til tider gjorde det svært vanskelig å forsørge en stor familie.

Da restaurant «Trubaduren» åpnet i Trondheim i 1946 hadde teatermaler Ernst Biermann laget et stort veggmaleri, og midt blant alle skuespillere satt trubaduren selv, – nemlig Carl Lønseth. Det var ikke bare i hjembyens kulturliv Carl markerte seg. Han hadde flere utstillinger i Trondheims Kunstforening med gode kritikker, og han var representert da Kunstnernes Hus åpnet i Oslo i 1930.

Hans gode venn Jakob Weidemann forteller bl.a at Lønseth var helt avgjørende for hans egen kunstneriske utvikling.

Ved å lage en utstilling og en musikalsk presentasjon vil vi forsøke å skape et helhetlig inntrykk av denne kulturpersonligheten.

I 1930-årene lå Strindmos Café i Rolf Hansengården på torget. Den ble drevet av musikerparet Oskar og Ellen Anna Strindmo og her var det både maleriutstillinger og musikalsk underholdning.

I Kulturkaféen i Hegdahl-gården inviterer vi til en kveld der vi møter Carl Lønset før han skal åpne en utstilling i Strindmos café i 1934, dessuten er vi med på festen etterpå. Så kom krigen og alt ble forandret. I 1947 holder Lønseth en ny maleriutstilling i Steinkjer og gjennom musikk og fortelling får vi høre om hans mangfoldige liv.

Medvirkende: Oddbjørn Hagen- fortelling og sang

Torfinn Hofstad – fiolin og gitar

Kirsten Knedal Andersen – piano og arr.

Anne Mette Hegdahl – Ide og manus

 

FORESTILLINGEN VISES

Lørdag 31. oktober kl. 19:30

Mandag 2.november kl. 19:30

Tirsdag 3.november kl. 19:30

 

 

Kjøp billetter

Vaksen - NOK 275