Hekla Stålstrenga

10. november 2023

21:00 - 22:15

Hovedscenen

Nye Steinkjer Kulturhus, Jakob Weidemanns gate, Steinkjer, Norge

Foto Carl Christian Lein Størmer

Det nordnorske bandet Hekla Stålstrenga har siden 2005 levert musikalske karameller som har brent seg fast i minnet hos det norske folk. Etter åtte plater har låtkatalogen etterhvert fått et anselig omfang. Sanger som Folketonen, Har du fyr, Vise ved vintersolkverv og Båtbygger Jo er uunngåelig når nye konserter skal spilles.

Man kan nesten si at Hekla Stålstrenga er et slags musikerkollektiv der de fem medlemmene møtes for å bryne seg på hverandres idéer og musikk for så å la det gå gjennom det de selv kaller kverna til det umiskjennelige Hekla-soundet.

Ragnhild Furebotten og Tore Bruvoll møttes på videregående for snart 30 år siden og begynte å spille slåtter sammen. Dette var på mange måter starten bandets karriere.

Her utviklet de et samspill som fortsatt er sterkt gjenkjennelig i lyden av Hekla. Bandnavnet fant de også på her selvom det skulle vise seg at det tok over 10 år før Stålstrengene hadde sin første konsert.

Musikalsk kompass finkalibrert

Men det var da de tre resterende musikerne kom om bord det musikalske kompasset finkalibrert. Den første øvinga der kontrabassen til Trond-Viggo Solås møtte trommene til Ole-Jakob Larsen er et musikkhistorisk øyeblikk. Det var som to brødre, skilt ved fødselen, endelig fant hverandre igjen og omsider kunne leke sammen. Og Anne, med sin stemme, omfavnet musikken og formidlet tekstene på sin røffe og hjertenære måte og tok de gamle middelalderballade til et sted de ikke hadde vært før. Etterhvert presenterte hun også bandet for viser hun syntes kunne passe inn. En av disse var en ukjent sang av Ola Bremnes som het Har du fyr.

Lyden av Hekla Stålstrenga var født.

Bandet er kjent for å levere konserter der skyhøy musikalitet kombineres ufortrødent med humor, varme, ettertenksomhet og fest.

Hekla Stålstrenga består av

Anne Nymo Trulsen

Ragnhild Furebotten

Ole-Jakob Larsen

Trond-Viggo Solås

Tore Bruvoll