HILMAR X

8. november 2019

20:00 - 22:00

Høvel`n, Dampsaga Kulturhus

Bogavegen 10, Steinkjer, Norge

På denne konserten byr vi på følgende fantastiske artister: Ida Jenshus, Helga Myhr med Bendik Baksås, TORA med Tora Aagård Dahle, og MOENJE, med Hilde Fjerdingøy og Marja Mortensson!

Ida Jenshus er en ettertraktet liveartist med over 500 konserter i ryggen. Hun er en folkekjær musiker som alltid leverer magiske konsertopplevelser! Hun slipper sitt nye album «From This Day On» i august 2019.

Helga Myhr, Hilmartalent i år, har med seg Bendik Baksaas. De utforsker den tidløse folkemusikken fra Hallingdal i lys av sampling og elektronisk musikk. Balansen mellom det mekanisk repetative og det menneskelig impulsive skaper et minimalt møblert rom der den konsentrerte oppmerksomheten til detaljene stadig får noe nytt å bryne seg på. Sakte forskyvninger i rytmiske og melodiske mønstre lokker lytteren inn i en transe der forandringen plutselig åpenbarer seg.

TORA er et fyrverkeri av et band med 25 år gamle gitarist og vokalist Tora Dahle Aagård i spissen. Hun har gjort seg bemerket høyt og lavt med sin unike energi, tilstedeværelse og lekne musikalitet. Musikken befinner seg i et bluesinspirert pop-rock-landskap.

I februar 2019 slapp TORA sitt debutalbum TORA. Dagbladet omtalte det som en «Lovende debut fra ny, kvinnelig gitarhelt», mens Adresseavisen meldte at «Tora er i ferd med å finne et særegent uttrykk, samtidig som de behersker moder-sjangeren. Unge, flinke og utforskende musikere, frontet av en dyktig vokalist som har noe ekstra ved seg, bør være musikk i blueselskernes, og mange andres, ører.»

Frontfigur Tora Dahle Aagård er ei dame i vinden: Høsten 2018 skrev hun historie da hun som første kvinnelige gitarist fikk en sponsoravtale med den britiske gitarprodusenten Chapman Guitars. I januar var Tora gjestegitarist for Frode Alnæs, og i februar og mars ble hun invitert av Trygve Skaug som gjestegitarist på hans Norgesturné etter at han oppdaget henne på hennes populære Instagram-profil – som følges av rundt 50.000 gitarelskende fans fra hele verden! Tora deltok i mars i NRKs populære musikkprogram Beat for Beat. Senere samme måned spilte hun på Larvik Gitarfestival, hvor hun jammet med gitarlegender som Paul Gilbert og Jennifer Batten! I sommer besøker TORA både Trondheim og Bergen samt en rekke bluesfestivaler og klubber, i tillegg har de varmet opp for Hellbillies på et par av sommerens konserter.

Moenje er et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik. Bandets to frontkvinner er Marja Mortensson, som har sin bakgrunn fra sør- og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy med bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland. Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som framføres side om side med det tradisjonelle materialet.

Moenje betyr klarvær. Musikken og arrangementene bærer i seg både det klare og enkle og en god porsjon gråvær og kompleksitet. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet.

Marja Mortensson – joik

Hilde Fjerdingøy – torader

Jo Einar Jansen – feler

Fredrik Luhr Dietrichson – kontrabass

Øystein Aarnes Vik – trommer

 

 

 

Konserten inngår i FESTIVALPASSET