Marja Mortensson, Daniel Herskedal og Trondheimsolistene (kvartett)

7. november 2019

20:30 - 22:00

Høveln`n, Dampsaga Kulturhus

Bogavegen, Steinkjer, Norge

Få artister de siste årene har tatt musikkinteresserte norske lyttere på senga på samme måte som den sørsamiske joikeren Marja Mortensson har gjort. Musikken er et originalt møte med den sørsamiske musikktradisjonen som både byr på noe nytt og ambisiøst, men også gjenkjennelig. I tillegg er Mortensson er en av de mest oppsiktsvekkende norske vokalistene som har entret scenen på en god stund. Nå kommer hun, medkomponist Daniel Herskedal og Trondheimsolistene til Oslo World med nyskrevet sørsamisk musikk som kretser rundt balansegangen mellom å gå sin egen vei og å vende tilbake til røttene sine.

Hun kommer fra Engerdal i Østerdalen, nordøst i Hedmark, det sørligste punktet i den sørsamiske geografien. Mortensson vokste opp i en familie som har drevet med reindrift og som tar vare på de samiske tradisjonene. Dermed lærte hun seg også språket sørsamisk av moren sin, et språk som i dag snakkes av rundt 500 mennesker i verden. Karrieren har etter hvert skutt fart – i 2014 fikk hun tittelen “Årets unge kunstner” under Riddu Riddu-festivalen, hun har hatt den i norsk sammenheng unike prosjektstillingen som fylkesjoiker i Troms – og i år vant hun Spellemannprisen for 2018 for debutalbumet Mojhtestasse – Cultural Heirlooms, hvor hun joiker på sør- og umesamisk. Det siste kom ikke som en overraskelse. Marja Mortensssons første album vakte oppsikt, et stilsikkert og lekent verk som kretser rundt Mortenssons særpregede stemme og originale komposisjoner.

Tubaist og komponist Daniel Herskedal, som blant annet har markert seg med bestillingsverk for BBC Concert Orchestra og filmmusikk for Brad Pitts Plan B Entertainment, jobbet sammen med Mortenson på Mojhtestasse. Nå har de komponert ny musikk som spenner fra duoformat til forseggjorte stykerarrangementer, svevende mellom kunstmusikken og tradisjonen. De vil fremføre musikken med en kvartett fra Trondheimsolistene, et av Norges mest toneangivende og aktive strykerensembler gjennom 30 år. Det blir en mulighet til å oppleve stemmekunsten hennes i enda en ny, givende kontekst.