LITT OM PROSJEKTET "ARV PÅ REISE"
Av Mary Barthelemy
I 2023 ble det satte i gang et prosjekt som kalles "Arv på reise". Prosjektet tar for seg nasjonalminoriteten romanifolkets/taternes/de reisendes bidrag til den norske fellesarven. Arbeidet er basert på et 2-års plan med fokus i Trøndelag, men er tenkt som oppstart på en større faglig- og formidlingsmessig satsning som kan involvere flere deler av landet. Under prosjektperioden 8/2023 til 6/2025 mener man å knytte kontakter og dokumentere de reisendes historiske bidrag i/til den norske folkemusikkens utvikling/historien. Prosjekteier er Stiftinga Hilmar Alexandersen.
En spellmann fra "ingenstad"
Jeg ble invitert med i kraft av mitt arbeid for å synliggjøre felespelleren "Fant-Karl" - en spellmann fra "ingenstad" - som merket seg ut i den norske folkemusikkens historie. Etter flere års forskning og sporing i bygdehistorien og de reisendes historie, ble det rimelig å peke ut/løfte fram Karl Johansen Rosenberg (ca. 1775-1855) som en meget sannsynlig identitet for den legendariske reisende spellmannen. Denne Rosenberg viser seg å være Hilmar Alexandersens farmors farfar, altså, tipp-oldefar.
Fastboende bygdefolk - majoriteten - har kanskje sett på Karl som en flakkende løsgjenger "fra ingenstad", men han og hans folk hadde forhold til mange steder. Og i den store veven som er det norske samfunnet, har de bidratt/deltatt på mange positive måter over flere hundre år.
Arven og formidling
Prosjektet satser på kontakt med reisende kultur- og tradisjonsbærere og flere samlinger og konsertarrangement. Det er viktig å bli kjent med de reisendes/denne minoritetens bidrag til den norske fellesarven, og sider/deler i vår kultur og kulturhistorien som vi er lite bevisst. Dette er viktig både for minoritet og majoritet! Vi har mye å lære om "de reisendes" rolle i formidling av musikk, men også fortellings-, handels-og handverkskultur.
Prosjektet ledes av Midtnorsk senter for folkemusikk og folkedans/Hilmarfestivalen. Midtnorsk fortellerforum, Svein Karlsen, Daniel Johansen og undertegnede/forfatteren, samt Taternes landsforening deltar.
For mer om "Arv på reise" kontakt:
Ely Navarro, kulturkonsulent
Stiftinga Hilmar Alexandersen
tel. + 47 465 17 748
MER OM MINORITETEN:
Linker:
Nasjonale minoriteter i Norge:
https://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonale_minoriteter_i_Norge
Glomdalsmuseets «Latjo drom» utstilling:
https://latjodrom.glomdalsmuseet.no/
Om romanifolket /taterne/ de reisende (engelskspråk):
https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_and_Swedish_Travellers
Om Ragnhild Schlüter (1937-2020), en banebryter for minoriteten:
https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Ragnhild_Schl%C3%BCter
Om "Fant-Karl"
https://no.wikipedia.org/wiki/Fant-Karl
Bøker:
Barthelemy, Mary (2007). Spellmann på dromen: På sporet av den legendariske «Fant-Karl».
Barthelemy, Mary (juni 2006). En vandring i tradisjon og historie etter spor av en elektriserende taterspellmann (Masteroppgave i tradisjonskunst). Høgskolen i Telemark (Rauland).
Gotaas, Thor (2000). Taterne - livskampen og eventyret.
Hazell, Bo (2011). Resandefolket: Från tattare till traveller.
Schlüter, Ragnhild (1993). De reisende : en norsk minoritets historie og kultur.
Innspellinger
CD: «Fant-Karl» –Spelemannsarven/A Folk Music Legacy, TA48 Ta:lik Records (2009):
Heftet til Ta:lik CD «Fant-Karl» –Spelemannsarven/A Folk Music Legacy (nynorsk og engelsk): https://img0.custompublish.com/getfile.php/4939041.2170.ssmssmm7bzsptk/booklet.pdf?return=www.talik.no
Video:
Ludvig Karlsen forteller 3:21
Lasse Johansen - Tater og stolt av det, ca. 30 min.
Tradra - I går ble jeg tater, ca. 1 time, 30 min
Latcho drom (1993), film: 1 time 40 min.
________________________