TALE – Fortellerseminaret for kultur, næringsliv og forsking

11. - 12. november 2021

10:00 - 14:00

Kulturkafeen Hegdahl-gården

Kulturkafeen Hegdahl-gården

Kjøp billetter

I en verden som i økende grad er styrt av tall og data, er det lett å glemme at det handler om mennesker. Og historiene vi forteller hverandre. Dette seminaret gir faglig påfyll til deg som driver med formidling, historiefortelling eller kommunikasjon i en eller annen form. Om du skal formidle et budskap, presentere forskning, selge en tjeneste eller et produkt der målet er å sikre hvordan kunder, besøkende eller medlemmer forholder seg til og opplever bedriften, organisasjon eller stedet, da er dette seminaret for deg. Det blir innlegg, diskusjoner, konsert, samtaler og gode lunsjer. Og du får selvfølgelig festivalpass til hele Hilmarfestivalen.

Seminaret er på Kulturkafeen Hegdahl-gården i Kristoffer Uppdals gt. 3 i Steinkjer – torsdag 11. november 10.00 – 15.00 og fredag 12. november 09.00 – 14.00.
Fredag 12. november InnoCamp, Skolegt. 22, Steinkjer er det i tillegg Frokostmøte – storytelling in business 07.30 – 09.00

Programleder for seminaret
Johan Einar Bjerkem, forteller og daglig leder i Stiftinga Hilmar Alexandersen leder oss gjennom seminaret.

To dager – mulig å delta på enkeltprogram
Torsdag 11. november kl. 09.30 – kl. 15.00. Fredag er det mulig å delta på frokostmøte, eller starte rett på seminar kl. 09.00 – 14.00. Vi må vite om du planlegger å delta på enkeltprogram, slik at vi kan planlegge servering og praktisk gjennomføring av seminaret.

Seminar og Hilmarfestival for kr 1 550,-
Vi tilbyr to dager med seminar, nettverksbygging, lunsj begge dagene og tilgang på alle konsertene under Hilmarfestivalen til en sterkt rabattert pris kr. 1 550,-. Dette er gjort mulig med de gode samarbeidspartnerne og støttespillerne Innovasjon Norge, Kreativ Næring i Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

BILLETTLENKE

 PROGRAM

 TORSDAG 11. NOVEMBER

09.30   Registrering, kaffe og te

10.00   Fortellernettverket TALE

Hva får 16 framoverlente organisasjoner og bedrifter i Trøndelag til å gå sammen i et nettverk for å bli bedre til å bruke fortelling som internt og eksternt virkemiddel? Presentasjon av nettverket og de ulike tiltakene bedriftene har gått sammen om.

10.20   Fortellingens tid i museene
– hva kan vi lære av dem?

Den samiske kulturen er en muntlig kultur. På veg inn i det nye sørsamiske kultursentret vil Saemien Sijte bygge opp hele utstillingen rundt historier. Direktør Birgitta Fossum forteller om det nye kulturhuset og arbeidet med, og tankene bak den nye permanente utstillingen der.

Hvordan få mennesker til å ta inn over seg og forstå krigens grusomhet og kompleksitet for å forstå den verden vi lever i i dag? Det er gjennom historiefortelling, svarer direktør ved Falstadsenteret Christian Wee. Han vil fortelle om Falstadsenterets satsing på fortelling i formidlingen, og hvorfor han mener dette er en viktig måte å nå et nytt publikum på.

10.50   Fortellingen om et sted: Hva spel sier om trøndere, lokal identitet og omdømmebygging

Stiklestad er alle spels mor, men også andre steder i Trøndelag som Malm og Røros har har hatt stor suksess med Spel som formidlingsmåte for historiske hendelser. Hvorfor er det slik at friluftsteater lykkes så godt i Trøndelag? Vi har fått med oss trønder og kommentator i VG og forfatter, Yngve Kvistad som sammen med en rekke sentrale aktører skal grave i hva det trønderske fenomenet spel sier om trøndere, lokal identitet og omdømmebygging.

Paneldeltagerne er Rasmus Rohde, Arnulf Haga og Borghild Lundeby

 11.45   Lansering av nye fortellerstudier

på NTNU og Dronnings Mauds Minde
Det er ikke hvert år det blir lansert nye studium under Hilmarfestivalen, men i år skjer det endelig. Tid for etterutdanning? For selv i tallenes tid er interessen for den gode historien – og lysten til å bli en bedre historieforteller større enn noen gang. For å møte denne etterspørselen blir det startet to etter- og videreutdanningskurs i fortelling.

Førsteamanuensis Ingvild Olsen Olaussen kommer for å fortelle om studiene og innholdet i de samlingsbaserte tilbudene.

12.00   Nettverksbygging: Lønsj med
Story-sharing cafe
Synest du small-talk er vanskelig? Ikke etter å ha blitt introdusert for metoden Story-sharing cafe.

13.00   Dine spørsmål til diskusjon
Vi diskuterer i fellesskap spørsmål reist tidligere på dagen. Vi reiser nye spørsmål og finner svar – eller enda flere spørsmål, kanskje? Vi bruker det digitale verktøyet Slido til å stemme fram de mest interessante spørsmålene å diskutere.

14.15   Fortelling som egen kunstart, i forskningsformidling, opplevelses-produksjon og kulturarv
Fortellerfestivalen i Oslo, Memoar i Bergen og Jakob Sande-sentret i Dale i Sunnfjord runder av dagen og diskuterer hvordan fortelling kan brukes effektivt i disse fagfeltene.

 15.00   Slutt første dag
Vi gir oss Hilmarfestivalen i vold resten av kvelden og natta!

 FREDAG 12. NOVEMBER

07.30 – 09.00  Frokostmøte
– storytelling in business – på InnoCamp
Svend-Erik er en dansk storyteller som er story-coach og teaterregissør. Med 30-års internasjonal erfaring byr han deg på sin kunnskap. Engh har arbeidet med kunder som Microsoft, Maersk, Det danske Rigshospitalet og Air France / KLM. Han har arbeidet nært med Steve Denning som innførte storytelling som management tool i Verdensbanken, og undervist på Copenhagen Business School. Engh gir påfyll for deg som er opptatt av å nå ut med budskapet om hva du som bedrift kan tilby dine kunder. Frokostmøtet arrangeres i samarbeid med Steinkjer Næringsforum og Tindved Kulturhage, og blir gjennomført på InnoCamp, Skolegata 22, Steinkjer

10.00   Politiske historier før og nå
Klassekamp, konspirasjonsteorier, rasisme og by mot land er på ingen måte nye fenomener i idéhistorien. Disse fortellingene og måtene å forklare verden på fortsetter å engasjere mennesker verden rundt. I en verden hvor digital teknologi, tall fremmer ytterpunktene på alle konfliktlinjer; hvilke fortellinger kan vi fortsette å bruke, og hvilke må vi kvitte oss med?  Debattredaktør i VG: Hans Petter Sjøli fra Steinkjer møter politisk redaktør i VG Yngve Kvistad fra Inderøy i en samtale ledet av Odd Birger Grønli

11.00   Fortellingen om Norge sett fra utlandet
Perspektiv og synsvinkel er essensielt for alle historier, og det er krevende å se seg selv fra utsiden. Engelsk foredrag om hvordan Norge egentlig framstår fra utsiden, og hva kan norske historier og myter fortelle om oss selv? Norgesvennene Alice Fernbank og Svend Erik Engh ser på norske myter og historier gjennom 1000 år.

12.00   Lønsjkonsert
Hilmar samarbeider med Talent Norge og Sparebank1SMN om å velge den fremste unge folkemusikeren i Norge som får velge seg en mentor å jobbe med i to år. Nåværende Hilmartalent er Synnøve Brøndbo Plassen, som sammen med sin mentor Gjermund Larsen gir en oss en liten lønsjkonsert.

13.00   Rosinen i pølsa – fortellingen om Britannia går verden rundt
Noen få norske fortellinger er så sterke at de kan løfte bedrifter og steder til verdens-omspennende berømmelse. Hotelldirektør, historieforteller og myteskaper Mikael Forselius bruker fortellinger som grunnlag for kommersiell suksess, og tallene lyver ikke; Hør fortellingen om hvordan den gode historien om opplevelser i verdensklasse har vakt oppsikt. Hør om hvordan fortellingene har skapt oppmerksomhet for Britannia, og hvordan historiefortelling brukes internt og eksternt.

13.30   Avslutting og oppsummering
Vi trekker trådene fra de siste to dagene, før vi går ut i Hilmarfestivalens favn.

Slutt kl. 14.00  

Gleder oss til å se deg på TALE fortellerseminaret!

Hilmarfestivalen arrangerer sammen med fortellernettverket TALE; Explorative AS, Falstadsentret, Yttervika Gard, Gruveteater i Malm, Kulturkafeen Hegdahl-gården, Lindseth Reklame, Vill Mat, Midtnorsk Fortellerforum, Nord Universitet, Samfunnsvitenskapleg fakultet, Stiklestad Nasjonale Kultursenter avd. Egge, Saemien Sijte, Stiftinga Hilmar Alexandersen, Steinkjer bibliotek, Steinkjer kommune, Tindved Kulturhage og Visit Innherred. Og våre nasjonale og internasjonale partnere; Fortellerfestivalen i Oslo, Jakob Sande – Senter for forteljekunst, Memoar (i Bergen), Midt-Troms Museum og Sagobygden i Ljungby i Sverige

Kjøp billetter